https://www.traditionrolex.com/36
Zpět do blogu

Jak se starat o kůži

Pokud chcete, aby vám kožený opasek vydržel jako nový dlouhé roky, je dobré o něj pečovat. Jak se o kožené výrobky správně starat? Čím je čistit a udržovat? Zjistěte, na co si dát pozor při nošení kožených opasků a během péče o ně. Váš kožený pásek pak bude vypadat stále skvěle.

První důležitou informací je, opasek z masivní hovězí kůže je prakticky bezúdržbový – pokud si pořídíte opravdu kvalitní. Ovšem pokaždé se může stát, že si opasek znečistíte, mírně odřete nebo, že pásek po nějaké době zkrátka bude chtít "trochu osvěžit". Proto je tu náš článek, který Vám poradí, jak správně pečovat o kůži.

 
Čištění – zbavte kožený pásek nečistot

Prach, špínu a běžné skvrny odstraňte nejlépe hned. Kožený opasek nebo koženou brašnu z hladké usně stačí otřít hadříkem. Na větší znečištění existují speciální čisticí pěny na kožené výrobky. Pěna šetrně useň zbaví skvrn, otisků, případného zabarvení od oblečení a zároveň useň vyživuje.

 

Impregnace – impregnujte kožené výrobky správně

 Budete-li kožené pásky a další kožené výrobky pravidelně impregnovat, jejich čištění bude snazší, získají na odolnosti vůči nečistotám i vodě. Jak to? Impregnace vytvoří na povrchu usně film – bariéru, přes kterou špína, mastnota a vlhkost projdou mnohem obtížněji. Impregnační prostředek navíc useň vyživí a zvláční. Opasek většinou do styku s tekutinami nebo bahnem nepřijde, proto není impregnace nezbytně třeba. Vyjímkou jsou opasky používané například do pracovních kalhot. 

V obchodech seženete různé druhy impregnačních prostředků. Vybírejte krémy a spreje podle povrchové úpravy usně.

Impregnaci opakujte pravidelně dle potřeby. Záleží na tom, jak často kožený výrobek nosíte a používáte. Častěji impregnujte ty výrobky, u kterých je větší pravděpodobnost styku s vodou nebo je používáte každý den.

 

Kůže má ráda vyživení

Useň časem a intenzitou používání ztrácí přirozenou vlhkost, kolagenová vlákna svou měkkost a pružnost. Částečně kožený výrobek vyživíte pomocí impregnace. Chcete-li, aby váš kožený opasek, brašna či náramek dlouho vypadali jako nové, je vhodné je vyživit pečllivěji.

K důkladné výživě slouží speciální vyživující krémy nebo tuky pro koženou galanterii, buď bezbarvé, anebo barevné. Barevný krém rovněž zakryje drobné škrábance. Hladkou, lesklou kůži ošetříte velmi dobře i včelím voskem. 

 

Na co si dát pozor při nošení kožených opasků a ošetření kůže

  • Kožené výrobky chraňte před přílišným promočením. Pokud se vám kožený opasek či brašna namočí nebo zmokne, nechte je zvolna uschnout při pokojové teplotě. Nepokládejte je na radiátor ani přímé slunce. Kůže by tak rychle vyschla, ztvrdla a mohla popraskat. Dámský i pánský kožený opasek zavěste v místnosti za opaskovou přezku na ramínko. Tak bude vzduch proudit z obou stran.

  • K čištění nepoužívejte běžná mýdla a prostředky na mytí nádobí. Pro impregnaci se vyhněte krémům na boty. Mají jiné složení a obsahují látky, které by mohly jemnou a citlivou useň poškodit či vysušit. Vhodné jsou přípravky na koženou galanterii. 

  • Na internetu i v kamenném obchodě najdete mnoho různých speciálních přípravků. Vždy si pozorně přečtěte návod na použití. V obchodě se zeptejte, zda je přípravek vhodný pro typ a povrchovou úpravu kůže, kterou chcete čistit.

  • Opasek neutahujte pouze jednou rukou a ani tahem přes sponu. Raději jej utahujte oběma rukama a opaskovou přezku držte tak, aby její hrana nepoškozovala povrch řemenu.

Opasek z masivní hovězí kůže je prakticky bezúdržbový – pokud máte kvalitní.


Ať vám váš kožený pásek či jiný kožený výrobek dlouho slouží!

Už máte v šatníku všechny potřebné typy opasků? Vyberte si.