Zpět do blogu

Jak správně vybrat opasek pro každou příležitost?

Možná se to na první pohled nezdá, ale opasek je jedním z nejdůležitějších doplňků. A to neplatí jen v pánské módě. Správně zvolený opasek vám pomůže lépe vytvarovat postavu, doladit outfit a celkově vylepšit váš vzhled. Bohužel to ale platí i naopak. Abyste vybrali co nejlépe, máme pro vás malý návod, čím se při nákupu řídit.

Formální styl 

Barva a úprava kůže


Výběr opasku k byznys outfitu nebo do společnosti má svoje pravidla. Určitě by vám v šatníku neměly chybět alespoň 2 modely z pravé kůže, jeden v černé a jeden v hnědé barvě. Pro slavnostní příležitosti a večerní akce je nejlepší černá, která působí za všech okolností elegantně. Hnědý opasek zase skvěle doplní džíny, ležérní letní oblek nebo chinos kalhoty. Přes den se nemusíte vyhýbat ani odstínům šedé a tmavě modré, pokud je tedy správně zkombinujete s botami. A jestli chcete outfit posunout na vyšší úroveň, sladit můžete také materiály a jejich úpravu. K oxfordkám se například hodí opasek z hladké kůže, k semišovým botám bude ideální velurová varianta. Svůj outfit můžete doplnit také správným výběrem manžetových knoflíků.


TIP: V každém případe se vyplatí investovat do opasku z kvalitní pravé kůže, který vám bude sloužit spoustu let. Ve výsledku tak ušetříte nejen peníze, ale také čas. Naopak polyuretan vám i při sebelepší péči vydrží maximálně rok. 

Šířka, délka a možnost zkrácení

Určitá specifika má i šířka formálního opasku, doporučuje se rozmezí od 3,5 do 4 cm. Pánské opasky užší než 3 cm a širší než 5 cm jsou možná zajímavým fashion prvkem, ale k formálnímu stylu se opravdu nehodí. Podobné je to i s délkou, která by měla přesahovat zhruba 10 cm. Výrazně kratší nebo delší opasek může způsobit módní faux pas.

Na tyto detaily raději myslete už při nákupu a pořiďte si dokonale padnoucí model. Vaše starší opasky ale rozhodně nemusíte vyhazovat. Stačí se podívat náš návod na zkrácení, podle kterého si délku jednoduše sami upravíte.

Spona

Nejen opasek, ale také spona by měla vždy ladit s ostatními doplňky. Zkombinujte ji s taškou, botami, hodinkami nebo manžetovými knoflíčky. Důležitou roli hraje jak tvar, tak materiál spony, k formálnímu oblečení je ideální nenápadná mosazná nebo ocelová varianta, naopak masivnímu železu se v tomto případě raději vyhněte.

Pro volný čas

Neformální outfity dávají větší prostor vašim oblíbeným barvám, například zelené, červené nebo bílé. Pokud preferujete zajímavé detaily, zvolte opasek s kontrastním obšitím. Přezka může být výraznější, zdobená nebo neobvykle tvarovaná. A oblíbené jsou i extra úzké nebo široké opasky, které celkový styling skvěle oživí. Jen u délky se za všech okolností držte zmiňovaných 15-20 cm přesahu, tady velký prostor pro experimenty není.

Džíny, chino kalhoty nebo šortky ještě vylepší stylový opasek z hovězí kůže. Velmi univerzální jsou ale také textilní varianty, které se dají dobře utáhnout. Určitě je nemusíte nosit jen ke sportovnímu oblečení, naopak mají svoje místo i ve volnočasové módě.

Dámské opasky

Ženy si můžou dovolit s opasky víc experimentovat i v byznysové a elegantní módě. Klasické kožené opasky se většinou dobře kombinují s džínami, džínovými sukněmi a různými typy kalhot. Zajímavě vypadají i široké korzetové modely nebo naopak užší pásky. Takové atypické varianty vyniknou nejlépe na šatech, overalech, volných cardiganech či vestách a nosí se do práce i do společnosti. Nesmíme ale zapomenout ani na originální řetízkové opasky, které se hodí na každodenní nošení i pro slavnostní příležitosti.

Stále jste nenašli opasek přesně podle svých představ? Žádný problém, rádi vám vytvoříme opasek na přání.